Algemene gegevens

Provinciesteenweg 408
2530 Boechout
Telefoon: 03-455 75 31

pc.br.alexianen.boechout@fracarita.org
http://www.alexianenboechout.be

Sector

Welzijnszorg

vacatures

Momenteel hebben we geen vacatures.

Broeders Alexianen Boechout

Sommige bezoekers vinden dat ons psychiatrisch centrum een sfeer van rijkelijke geschiedenis uitstraalt. We verklaren hun aanvoelen graag door een korte terugblik.

In data gaan we terug tot 1998, 1876 en - om te beginnen - helemaal tot de 13de eeuw. Daar ligt namelijk de oorsprong van de ‘Congregatie van de Broeders Alexianen’, meer bepaald bij de ‘willige armen’ van het Rijnland en de Zuidelijke Nederlanden. Deze vrijwilligers bekommeren zich om de ‘behoeftigen’ en vestigen zich als verplegers rond hospitalen en leprozerieën.Tijdens de 14de eeuw bouwen zij hun beweging uit. Vooral hun zorg voor de pestlijders wordt in hoge mate gewaardeerd.Vanaf de 15de eeuw worden deze ‘cellebroeders’ naar hun patroonheilige ook ‘Alexianen’ genoemd. Ze blijven zich om de zieke medemens bekommeren en ontfermen zich over het begraven van de slachtoffers van de opeenvolgende epidemieën.De 16de eeuw brengt een verbreding van hun activiteiten: steeds meer wijden ze zich aan de zorg voor marginalen en geesteszieken. Ze gaan op een innovatieve manier te werk met kleinschalige initiatieven, waarbij patiënten als leefgenoten door broeders worden verzorgd en begeleid.In 1876 verhuizen de Alexianen van Antwerpen naar Boechout. In het nieuw gebouwde ziekenhuis is plaats voor “28 zieken van het mannelijk geslacht”, die door 12 broeders worden verzorgd.In 1960 worden de bestaande gebouwen aangepast en komt er een uitbreiding. In de jaren ’70 volgt de erkenning als ziekenhuis en wordt de afdeling psychiatrie gemoderniseerd. Een sterke expansie van bedden- en personeelsbestand is het resultaat. Er komt nu ook plaats voor vrouwelijke patiënten.Op 1 mei 1998 volgt nog een belangrijke mijlpaal: de overdracht van het ziekenhuisbeheer aan de vzw ‘Provincialaat der Broeders van Liefde’. Hiermee wordt vooral een integratie in de organisatiestructuur van de Broeders van Liefde beoogd. Het accent op de Alexiaanse visie en de eigenheid van het ziekenhuis blijft daarbij volledig behouden.

Werkgever in de kijker

jobmail Ontvang steeds de nieuwste vacatures voor jouw
profiel per mail Ontvang steeds de nieuwste vacatures voor jouw profiel per mail

Beheer je jobmail Beheer je jobmail
Wij aanvaarden loopbaancheques
Jobquest is een initiatief van Quest-it | Ontwikkeld door To The Dot | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Over JobQuest
volg ons via Volg ons via Facebook Volg ons via Twitter